lauantai 12. syyskuuta 2015

Huitun laavulla mahtava päivä

Mulla on ollut monta kertaa mieli lähteä jonnekin ulos luontoon nuotion ääreen. Olin joskus löytänyt netistä sellaisen paikan täältä Laihialta, kun Huitun laavu. En ollut varma, missä se on, mutta sinne lupasi kotimies lähteä mun kanssa.

Niinpä laitoin lounaan foliopussukoihin - juureksia kahteen, lohta kahteen ja yhteen maisseja - kotimies keitti itelleen kahvia ja mulle teetä. Otin jopa pullaa (kardemumma ja rusinakranssi http://www.soppa365.fi/resepti/42738/kardemumma-rusinakranssi-2/) pakkasesta. Niin ja tietenkin mehua. Meinasin ottaa suolaa, mutta en ottanutkaan. Olisi tarvittu. Ja öljyn unohdin nyyteistä kokonaan. Mutta niillä mennään, mitä on.

Laavu löytyi helposti ja yllätti kyllä positiivisesti ihan mahdottoman paljon. Se oli oikea museoalue. Joskus 2000-luvun alussa yksityisen ihmisen perustama samoin kuin lähellä olevan pienen kappelinkin. Pakko sanoa, että laavulle haluan kyllä mennä uudelleenkin. Oli sen verran hieno paikka.

Tykkäsin etenkin museotorpasta, jonne oli kerätty vanhoja tavaroita. Myös ladossa oli vanhaa sälää. Paikalla oli myös vanha myllyrakennus ja savusauna. Tietenkin oli itse laavu, jossa oli paljon kuivia puita ja kaksi tylsää kirvestäkin puiden pilkkomista varten.
Laavulle oli juuri tullut noin 15 hengen ryhmä kehitysvammaisia ja heidän ohjaajiaan, joten sinne ei ollut menemistä. Onneksi vieressä oli IKLU eli grillikota, jossa oli parempikin meidän nyyttejämme kypsytellä.


Tällainen lounaastamme tuli
Seuraavassa hieman kuvia rakennusten sisältä 
Isä tuollaisilla höylillä tapasi höylätä talvi-iltoina tuvassa


Kaikenlaista pikkusälää seinällä, mm. keritsimiä (lampaita kerittiin niillä) piippaussakset hiuksille, sokerisakset, silitysrauta jne.

 Kangaspuut. Äiti tommosilla on kutonut kankaita satoma metrejä. Oli siellä luomapuutkin, joiilla kangas luotiin.


Separaattori kerman erottamiseksi maidosta. Tuollaista äiti käytti saunassa lypsyn jälkeen.

Vyyhdinpuu ym. sälää


Työkaluja


Suksia eri ajoilta ja tuolla ylhäällä maitosiivilöitä ja hinkki.


Lihamylly ja tuossa etualalla vyyhdeille teline, en muista nimeä.


Viikatteita ja sirppejä. Niillä vielä mun lapsuudessa kaadettiin viljaa.

Ja vielä muuta yleiskuva alueelta


Kun lähdimme laavulta, pysähdyimme hetkeksi saman miehen rakentamaan pieneen kappeliin ja siellä kotimies sai seistä saarnapöntössä


Kappeli ulkoa


Kappeli sisältä. Sinne mahtuunoin 30 ihmistä istumaan.


Kotimies "saarnaa".


Kappelin vieressä on muinaishauta


Olihan mahtava päivä.

Filippiläiskirje 2:10-11 "...kaikkien polvien pitää Jeesuksen nimeen notkistuman, sekä niitten, jotka taivaissa ovat että niitten, jotka maan päällä ovat, ja niitten, jotka maan alla ovat, ja jokaisen kielen pitää tunnustaman Isän Jumalan kunniaksi, että Jeesus Kristus on Herra."

1 kommentti:

Kotia kohti kirjoitti...

Mahtava paikka!

 Alla oleva kirjoitus oli paikallisessa Ylöjärven Uutisissa mielipiteenä: Pohojalainen Pirkanmaalla Oon vähä miettiny tätä elämää ja sitä,...