keskiviikko 28. helmikuuta 2018

Hammaslääkärissä


Ei, ei älä luulekaan, että näin kävi. Ei ollenkaan!

Viime kesänä päätin tilata ajan tk:sta hammashygienistille. Sieltä sanottiin, että koska ei ole tietoja ennestään, täytyy ensin mennä hammaslääkärille. Tänään sitten oli aika. Hammaslääkäri oli nuori nainen, joka puhui leveää suomea ja vähän ruotsia väliin - suomalaisittain.

Mun suuta ei ole koskaan aikaisemmin - ja ajattele, olen jo 71-vuotias - tutkittu niin hyvin. Sanoinkin siitä. Otettiin myös röntgenkuvat hampaistosta. Kaikki oli kuulemma hyvin. Sain kiitosta hyvästä hammasten hoidosta ja  hygieniasta. Jess. Ei ole turhaan niitä hampaita hiottu nämä vuosikymmenet.

Tuli mieleen, miten Halmeella, kun asuttiin - siis Kortesjärven Purmojärven Pellisen kylässä - 50-luvulla, meillä lapsilla oli yhteinen hammasharja ja hampaita harjattiin suolavedellä. On kyllä pakko sanoa, miten meidän vanhemmat - varsinkin äiti - ovat olleet edistyksellisiä. Kynsien valkoiset puolikuutkin hän opetti pitämään esillä.

Muistan, miten kylän naiset olivat sanoneet, että "Helevin tytöistä tulee ylypeitä, kun ne puetaan niin hienosti". No onko tullut ylpeitä? Ei varmaankaan, mutta kyllä äiti meille kauniita vaatteita ompeli. Varmasti olivat kylä tyttöjen kauneimpia.

Senkin muistan, miten istuin ompelukoneen takana katsellen, kun äiti ompeli jotain kummallista laamapaitakankaasta. Sellaisia pitkultaisia ja kapeita moninkertaisia juttuja, joihin laitettiin nauhat molempiin päihin. Meillä oli kaapissa semmonen verkkopussi, jossa sellaisia oli ja sitä pussia sanottiin taikapussiksi. Myöhemmin ymmärsin äidin ommelleen kuukautissuojia. Ja ne menivät Sanni-tädille Hämeenlinnaan. Suojathan pestiin pyykkipäivinä. Ei silloin ollut kertakäyttöisiä - ei ainakaan meillä.

Mutta asiaan. Hammaslääkäri sanoi, että laitetaan hygienistille aika hammaskiven poistoon. Mutta loppujen lopuksi hän poisti kiven itse. Olin sisällä noin puolitoista tuntia. Ja tulin vaan tarkistukseen. Kävinkin antamassa infoon palautetta mahtavasta hammaslääkäristä.
Oli tosi hieno käynti. Nyt on valkoiset ja puhtaat hampaat. Ne, jotka on jäljellä.

Saarnaaja 12:3 "...ja jauhajanaiset ovat joutilaina, kun ovat menneet vähiin...."

Ei kommentteja:

 Alla oleva kirjoitus oli paikallisessa Ylöjärven Uutisissa mielipiteenä: Pohojalainen Pirkanmaalla Oon vähä miettiny tätä elämää ja sitä,...