sunnuntai 18. elokuuta 2013

Vielä Pärnu

Minulta jäi kokonaan kertomatta, miten edullista siellä ovat esimerkiksi kampaajakäynnit. Pelkkä leikkaus oli 10 euroa. Minäkin leikkautin hiukseni, ne myös pestiin ja föönattiin. Hinta 17 euroa. Täällä olisin maksanut pelkästä leikkauksesta kuivatuksen kera yli 30 euroa. Melkein kaikki sukumme naiset kävivätkin kampaajalla. Hotellin respa tilasi pyynnöstä ajan.

Jotkut meistä hoidattivat kätensä tai jalkansa ja kauniin väriset kynsilakat kiiltelivät heidän kynsissään. Myös vaatteita ostettiin ja viimeisenä aamuna käytiin vielä torilla, josta ostettiin marjoja, kantarelleja ja hunajaa.

Toisaalta, jotkut tavarat olivat aivan Suomen hinnoissa kuten esimerkiksi kodinkoneet. Ainakin siinä liikkeessä, jossa kävimme. Kiertoajelumme opas, eläkkeellä oleva opettaja, kertoi keskipalkan olevan Tallinnan alueella noin 950 euroa ja muualla maassa noin 550 euroa. Lääkärin ja opettajan eläkkeet olivat heidän oman kertomansa mukaan 300 euroa. Kylpylämme lääkärikin oli jo eläkkeellä. Eli työn tekoa on jatkettava mahdollisimman pitkään. Toisaalta vuokrat ovat edulliset, oppaan kertoman mukaan 100 - 150 euroa. Monet vanhoista taloista oli remontoitu ja uusittu tosi kauniisti, mutta oppaan mukaan läheskään kaikilla ei ole varaa tehdä sitä.

Ihmetellä sopii, miten ihmiset siellä pärjäävät. Sillä ei siellä kaikki ole halpaa.

Opas kertoi vuoden 2006 tulvista. Pärnun alue on hyvin alavaa ja meren pinta on melkein maan tasalla. Silloin meriveden pinta oli noussut kokonaista 290 cm. Ja suuri osa rannan asutuksesta oli täysin veden peitossa. Kuulostaa aivan kamalalta, melkein 3 metriä!! Vakuutuskorvauksiakin kuulemma tuli ja kokonaista 36 - 38 euroa per kohde. Siis ei käytännössä mitään. Ranta-alue on kuulemma kalliimpaa asutusaluetta ja siellä asuvatkin rikkaimmat pärnulaiset. Suomalaisia Pärnussa asuu noin 900.

Tässä oli siis hieman tietoutta Pärnusta. Kaupunki tuntui tosi kodikkaalta ja on kaunis. Siellä ei varmaankaan olisi vaikea asua. :D

p.s. Virossa, jota siellä kutsutaan Eestiksi ja monissa muissa kielissä on samasta pohjasta oleva sana, esim. Estonia ja Estland, on asukkaita hieman toista miljoonaa ja Tallinnassa asuu heistä runsaat 400.000.

Apt. 17:26 "Ja Hän on tehnyt koko ihmissuvun yhdestä ainoasta asumaan kaikkea maanpiiriä ja on säätänyt heille määrätyt ajat ja heidän asumisensa rajat, että he etsisivät Jumalaa, jos ehkä voisivat hapuilemalla Hänet löytää - Hänet, joka kuitenkaan ei ole kaukana yhdestäkään meistä."

Ei kommentteja:

 Alla oleva kirjoitus oli paikallisessa Ylöjärven Uutisissa mielipiteenä: Pohojalainen Pirkanmaalla Oon vähä miettiny tätä elämää ja sitä,...