perjantai 28. helmikuuta 2014

Pikku, pikku päivitys

Ei mitään ihmeitä, kuten otsikostakin jo voi havaita. Eilen tein eka kerran smetanauunilohta. Smetanaa, sitruunasta puristsetua mehua, tilliä, herbamarea ja pippuria sekoitetaan ja levitetään lohen päälle. Olipahan hyvää. Me syödään melko usein lohta eri tavoin valmistettuna ja aina se maistuu. Jotenkin vain ei enää kaipaa muuta kalaa. Munni kun ei saa enää syödä pikkukaloja niiden nahan ja ruotojen sisältämän fosforin takia. Ennen syötiin usein siikaa, silakoita, ahventa ja jopa madetta, jotka pyydystettin ite verkoilla tai uistelemalla. Minä osallistuin oikeastaan vain talvikalastukseen. Se oli ihan mukavaa. Yleensä meillä oli kolme-neljä verkkoa jään alla.

Munni kokemassa jään alla olevia verkkoja

Talvisaalista

Kävihän siellä joskus näinkin

Olinhan siellä minäkin - väsynyt, mutta onnellinen

Tällaistakin sieltä tuli

Munni asettelee kesäsiikoja jonoon

Talvella 2007 saimme joululohen

Olihan tuo pikkuisen vajaa kymmenen vuotta meren rannalla asuessa hyvää aikaa. Silti sinne ei ole ikävä. Aika aikaa kutakin, sanoi äiti joskus. Eikä Munni enää parina viimeisenä vuonna jaksanut terveytensä takia paljon kalastellakaan.

Tänään sitten tein bataattisosetta. Sekin oli hyvää. Keitin pilkotun ja kuoritun bataatin ja muutaman porkkanan suolassa maustetussa vedessä pehmeiksi. Pilkoin aika isoiksi paloiksi pienen punasipulin, jonka laitoin ensiksi monitoimikoneeseen ja pyöräytin pieniksi. Lisäsin keitetyt vihannekset, kermaa, voita, pippuria ja suolaa ja pyöräytin soseeksi. Kannattaa kokeilla. Olen muutenkin viime aikoina ihastunut kovin tuohon bataattiin. Se on hyvää raakanakin. Hiljattain luin myös sen terveellisistä vaikutuksista.

Tämä viikko on ollut sellainen levon viikko. Ei ole ollut mitään ihmeellistä vastuuta missään päin. Tosin lastenlapsia on ollut ikävä, mutta en ole saanut aikaiseksi edes soittaa ja kysellä kuulumisia saati, että olis lähdetty käymään. Ehkä olen tarvinnut tämän "hiljaisen viikon".

Markus 1:16 "Ja kulkiessaan Galilean järven rantaa hän (Jeesus) näki Simonin ja Andreaan, Simonin veljen heittävän verkkoa järveen, sillä he olivat kalastajia. Ja Jeesus sanoi heille: "Seuratkaa minua, niin minä teen teistä ihmisten kalastajia."

Ei kommentteja:

 Alla oleva kirjoitus oli paikallisessa Ylöjärven Uutisissa mielipiteenä: Pohojalainen Pirkanmaalla Oon vähä miettiny tätä elämää ja sitä,...