Huomenta vaan kaikille lukijoille. Olen lukenut erästä kirjaa, joka on laittanut ajattelemaan asioita ehkä uudellakin tavalla. Kirja on: Hilkka Laukka-Sinisalo "Tarina kahdesta sammakosta eli kuinka löydät itsestäsi selviytyjän?"
Ensimmäinen vahva löytö on se, että ajatukset ovat tunteiden polttoainetta. Ei sitä kirjassa ihan noin sanota, mutta se on se viesti. Miten usein me ajattelemmekaan että tuo toinen saa minut tuntemaan näin. Mutta sehän ei olekaan totta, vaan meidän oma suhtautumisemme siihen, mitä toinen teki, sen aiheuttaa. Pakko laittaa tähän joitain hienoja lainauksia kirjasta. Huomautan vielä, että olen vasta sivulla 64 ja kirjassa ona 372 sivua. :) Mitä vielä tuleekaan?
"...on hyvä muistaa, että tunteet, keho ja ajattelu toimivat yhteen. Tunteet muokkaavat ajatteluamme ja käyttäytymistämme. Jos tunteemme vievät voimiamme, tunteiden ei kannata antaa muokata kehoa eikä ajattelua. Onneksi voimme myös käyttäytymisellämme muokata tunteitamme. Lisäksi meillä on sekin vaihtoehto, että muokkaamme ajattelemalla sekä tunteitamme että käyttäytymistämme.
Olemme jokainen oman päämme ainoa ajattelija. Ajattelu on tietoista toimintaa. Itse asiassa meillä on hyvin vähän muuta yhtä korosteisesti tietoista kuin ajattelu. Halutessamme voimme päättää, mitä ajattelemme. Voimme vaikuttaa siihen, mitä ajattelemme ja kuinka kiihkeästi tai ohimennen jotakin ajattelemme.
Ajatus on joustava. Millä hetkellä tahansa voimme päättää ajatella jotakin muuta. Ajatus on rakenteeltaan heikko. Se saattaa ikään kuin itsestään rikkoutua kesken kaiken. Se saattaa hypätä toiseen asiaan ja sen kautta polveilla kolmanteen ja neljänteen. Ajatus on kuin perhonen, avoin vaihtoehtoisille kulkusuunnille. Sen lentorata on helposti muutettavissa.
Merkillistä on, että vaikka ajatus onkin varsin epäluotettava, voimme ajatusten avulla muuttaa tunteitamme ja kehomme tiloja. Oleellista on muistaa, että voimme päättää, mitä ajattelemme."
Sitten vielä pätkä kappaleesta, jossa mietitään millainen on tunteiltaan pätevä ihminen - eli mitä on emotionaalinen pätevyys. "Emotionaalisesti pätevä ihminen oivaltaa myös, että toiset ihmiset eivät aiheuta hänessä sitä tai tätä tunnetta. Hänen tunteensa nousevat hänen omista ajatuksistaan ja omista suhtautumistavoistaan, omasta käyttäytymisestään."
Tuo jälkimmäinen lainaus varsinkin herätti paljon ajatuksia. Miten usein me - tai ainakin minä - ajattelemme, että kun tuo toinen teki niin, siitä johtuu tämä tunteeni. Mutta jos tajuaa tilanteen syvästi, eihän se niin voi olla. Oma suhtautumisenihan siihen, mitä toinen teki tai sanoi, sen tunteen loppuviimeksi sai aikaan.
No, olkoon tämä tämän aamun annos. Eipä mulla sitten muuta!
Filippiläiskirje 4:8 "Ja vielä veljet, (myös sisaret), kaikki mikä on totta, mikä kunnioitettavaa, mikä oikeaa, mikä puhdasta, mikä rakastettavaa, mikä hyvältä kuuluvaa, jos on jokin avu ja jos on jotakin kiitettävää, sitä ajatelkaa."
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Alla oleva kirjoitus oli paikallisessa Ylöjärven Uutisissa mielipiteenä: Pohojalainen Pirkanmaalla Oon vähä miettiny tätä elämää ja sitä,...
-
Hyi kauheeta, minkälaiset hampaat. En viitsi laittaa kuvaa isommaksi. Onneksi eivät hampaani noin huonossa kunnossa ole eivätkä toivotta...
-
Mulla on ollut monta kertaa mieli lähteä jonnekin ulos luontoon nuotion ääreen. Olin joskus löytänyt netistä sellaisen paikan täältä Laihial...
-
Se on kaikista sanoista suurin. Se on kirkas ja ihmeellinen. Se on kaikista sanoista kaunein. Kaikkein pieninkin ymmärtää sen. Y...
3 kommenttia:
Erittäin hyvin ajateltu ja kirjoitettu. :)
Mielenkiintoinen kirja. Itse luin juuri kirjan Pieni askel. Siinä oli tuota samaa ajatusta.
Jatketaan lukemista..:)
Lähetä kommentti