maanantai 11. toukokuuta 2015

Luontoa ihmettelemässä

Tämä luonnon läheisyydessä asuminen on tosi mielenkiintoista. Kaikenlaisia metsän eläimiä näkee joka päivä. Jänis - luultavasti metsäjänis ja iso sellainen - juoksentelee tuossa pihassa ja lähitiellä harva se päivä. Lintujen ja oravien elämää on tosi kiva seurata.

Meillä on kolme pesäpönttöä ihan tuossa takapihalla. Yleensä niissä jossakin on kirjosieppo pesinyt. Nyt on seurattu viikon verran sieppouroksen lentelyä. Välillä käväisee jossain pöntössä, välillä istuskelee meidän olkkarin ikkunan takana, kuten tässä kuvassa


Useimmiten se istuu ihan tuossa vieressa olevan ikkunan takana, mutta siitä kohtaa en ole monista yrityksistä huolimatta onnistunut saamaan kuvaa. 

Uroksia näyttäisi olevan kaksi. Kerran yritti palokärki koputella kahta pöntön puuta, mutta sieppo ajoi sen kovilla ja monilla syöksyillä pois. Samoin kävi oravan, kun se erehtyi yhdelle pöntölle menemään. Tämä sieppouros valvoo kolmen pöntön reviiriään tarkasti. Naaraista on ollut eiliseen saakka pulaa. Nyt niitä tai ainakin yksi lentelee myös. Yhtäaikaa en niitä vielä ole nähnyt. Viime keväänä oli kova taisto naaraista. Välillä höyhenet lentelivät sekä ilmassa että maassa, kun naaraista taisteltiin. Saa nähdä, miten tänä keväänä käy. Koskaan ei vielä kaikki pöntöt ole asukkaita saaneet. Eikä pesän rakentaminen ala ennen kuin eri sukupuolet ovat löytäneet toisensa. Uros saattaa tehdä pesän useammankin naaraan kanssa. Viime kesänä oli kaksi pesää, mutta toisesta ei tullut poikasia. Eikö ruoka riittänyt vai mitä, en tiedä. Mutta kohtapian alkaa taisto ja sitten pesän rakentaminen, joka on mielenkiintoista puuhaa, kun molemmat - naaras ja uros - lentelevät edestakaisin hakemassa rakennusaineita ja niitä sitten pönttöön kuskaavat. Sitten tulee haudonta-aika ja lopulta poikasten ruokkiminen. Niiden pesästä lähtöä ei vielä ole satuttu näkemään, oviaukosta kurkistelua kylläkin.

Mutta oravista mun piti kirjoitteleman. Eli tuossa takapihan metsässä näyttää asustelevan kaksi oravaa. Kun laitettiin terassia kuntoon, kaadoin talvilintujen ruokinnasta ylijääneet jyvät kahdelle kivelle lintuja varten. Nåh, oravatkin ovat ne löytäneet. Toinen orava on harmaa, toinen ihanan ruskea. Taitaa tuo ruskea olla kesäväri. Tässä ne mutustelevat jyviä.


Kun olisi ollut parempi kamera, niin olis saanut monta hienoa kuvaa. Tämä saa nyt kelvata.

Psalmit 36:7 "Sinun vanhurskautesi on kuin Jumalan vuoret, sinun tuomiosi niin kuin syvyys, ihmistä ja eläintä sinä autat Herra."

Ei kommentteja:

 Alla oleva kirjoitus oli paikallisessa Ylöjärven Uutisissa mielipiteenä: Pohojalainen Pirkanmaalla Oon vähä miettiny tätä elämää ja sitä,...