maanantai 14. joulukuuta 2009

Joutsentanssi - tai sitten ei


Olipahan erikoinen näytelmä tänä aamuna. Aamiaiseni oli jo kadonnut sinne, minne pitääkin ja yritin paneutua sudokun saloihin, kun Munni tuli touhulla sisään ja ryhtyi kiskomaan toppatakkia päälleen. Minä siinä ihmettelemään, että minne sitä nyt tuollaisella hädällä ollaan menossa. Tuskin sai Munni sanotuksi muuta kuin joutsenet....minä ihmettelemään, että mitä nyt niistä. Ainahan niitä tuossa syksyllä parveillee. Mutta ovatko jäätyneet tuonne laiturin reunaan, Munni hädissään ja syöksyi ulos.


Hetken vielä sudokua ihmeteltyäni, hiippailin minäkin ikkunaan. Ja siellähän se näytelmä olikin. Viisi joutsenta jonossa, tummahöyheninen poikanen etunenässä mennä möyhelsivät eteenpäin. Näytti siltä kuin jonossa toisena ollut joutsen olisi aina ottanut kaulallaan vauhtia ja tönäissyt tummaa joutsenta eteenpäin. Tumman liikkuminen näytti todella vaivalloiselta. Hänkin otti vauhtia kaulalla, painoi sen sitten alas ja työnsi eteenpäin ja näin matka jatkui hitaasti.


Minullakin alkoi mielenkiinto herätä ja kiskaisin vihreän untuvatakkini päälle, sitaisin kaulahuivin kaulaan, painoin uuden ruudullisen, ison lippikseni vaaleanruskeille vielä unen jäljiltä kampaamattomille hiuksilleni. Lopuksi sieppasin pikkuisen digitaalisen kamerani taskuuni - niin ja käsineet vielä käteen - ja kiiruhdin ulos. Päästyäni laiturille saakka oli joutsenten tanssi edennyt jo hyvän matkaa. Siinä vielä viimeisiä kumarruksia ja eteenpäin kiskomisia katsellen huomasin kauempana olevan sulaa. Sinnehän ne yrittivät, sillä rannan vesi oli jäätynyt jo muutaman kymmenen metrin matkalta. Mittari näyttääkin pakkasta jo sellaiset 15 astetta.


Selvisi sekin, etteivät joutsenet toisiaan tönineet eteenpäin, vaan tumma joutsen oli pantu etummaiseksi rikkomaan jäätä, että kaikki pääsisivät turvaan. Etsiskelin jo eläinsuojeluyhdistyksenkin sivuja netistä, jos näyttää siltä, etteivät joutsenet ymmärrä lähteä lentelemään lämpöisempiin oloihin.


Olipahan erikoinen jännitysnäytelmä tälle aamulle. Sinne olisivat jäätyneet kokonaan, ellei Munni olisi ryhtynyt hätistelemään niitä liikkeelle.


Ja nyt hampaita pesemään ja sitten viimeisiä joulujuttuja etsiskelemään Vaasan kaupunkiin.


p.s. en saanut enää kuvaa joutsenista, olivat liian kaukana. Kamerani on nääs niitä amatöörien juttuja ja niin vietävän hidaskin. Pitäisiköhän kirjoittaa pukille ja pyytää parempaakameraa?

Ei kommentteja:

 Alla oleva kirjoitus oli paikallisessa Ylöjärven Uutisissa mielipiteenä: Pohojalainen Pirkanmaalla Oon vähä miettiny tätä elämää ja sitä,...