tiistai 13. joulukuuta 2011

Wiener Nougat -pullia


Pakko kiriootella taas. Leivoin nimittäin tänään. Siinä melkein kyllä meinas käydä kuin entiselle kissalle, joka vei hiirelle ommeltavaksi kankaan takkia varten. Loppuviimeksi kankaasta tulikin vain kukkaro ja hiiri joutui parempiin suihin.


Eli tarkoitus oli tehdä joulupullaa. Eilen ostelin Jeerpyyn S-marketista kaikennäköistä pussia, joiden sisältöä ajattelin levitellä taikinalevylle ja kääriä rullalle tai jotain sellaista. No ennen leipomista päädyinkin ajatuksissani tekemään joulubostonkakun.


Ja eipä mitään. Ryhdyin tekemään taikinaa. Vuoden 1986 jälkeen en ole pullataikinaa käsin vaivannut, sillä sain 40-vuotislahjaksi yleiskoneen ja aina olen tehnyt litran taikinan. Nyt sitten päätin hypätä pois tottumusten urilta ja tein vain puolen litran taikinan. Viimeksi lisäsin pehmeän voin - ihan ohjeen mukaan. Ja ai miten mukavasti taikina käsistä irtosi. Eikä se vaivaaminen ollut ollenkaan vaivalloista puuhaa, pikemminkin ihan mukavaa. Ei muuta kuin kulhon kansi kiinni ja taikina nousemaan.


Hieman vartin päästä jännitti, että eikös se kuivahiiva ollenkaan ryhdy hommiinsa ja sujautin koko kulhon mikroon. Tosin en pannut mikroa päälle. Ja siellähän alkoi jo tapahtua kohoamista. Siinä taikinan valmistumista leipomiskuntoon pyörittelin käsissäni eilen ostamiani pusseja ja tein uuden päätöksen. Yhden taikinalevyn päällystän ensin voilla ja sitten Wiener Nougat -rouheella. Toinen sai katteekseen mantelimassaa, mantelirouhetta ja hedelmäsekoituksen. Kolmannesta tein sitten sen bostonin sisällään voita, rusinoita, luumua ja mantelirouhetta.


Niin mutta munhan piti puhua Wiener Nougat -pullasta. No, paistoin ne ensiksi kauniin värisiksi ja kun viimeinenkin satsi eli bostonkakku oli uunissa otin ja maistoin edellä mainittuja pullia. Ja kertakaikkiaan ihastuin! Siis oli niin hyvää, ettei sanoa saata. Taikina just sopivasti paistunut ja suklaarouhe just sopivasti sulanut. Olivat kauniita



kato vaikka.


Ja jos innostuit asiasta, tässä tulee kuva siitä rouhepussista



Että sellaista tänään.



Matteuksen evankeliumi 4:4 ”Mutta hän (Jeesus) vastasi ja sanoi: "Kirjoitettu on: 'Ei ihminen elä ainoastaan leivästä (eikä pullasta), vaan jokaisesta sanasta, joka Jumalan suusta lähtee.'"

Ei kommentteja:

 Alla oleva kirjoitus oli paikallisessa Ylöjärven Uutisissa mielipiteenä: Pohojalainen Pirkanmaalla Oon vähä miettiny tätä elämää ja sitä,...