perjantai 23. huhtikuuta 2010

Takatalvi


Nysse tuli, takatalvi meinaan. Ainakin aamulla. Kato vaikka



Tällaisia lumihiutaleita leijaili taivaalta viitisen minuuttia. Ihan kuin jouluna. Onneksi se oli vain pikatakatalvi. Ja aurinko paistaa taas.


IsoM ryhtyi eilen rupeamaan. Otti jakkaran ulos, pitkät raivaus/oksasakset ja alkoi leikellä seinänvierustapensaita. Niinpä minäkin tuppasin siihen mukaan pikkuisten oksasaksien kera. Hyvinhän tuo yhteispeli sujui. Minä leikkelin isoilta saksilta jäljelle jääneet pikkuiset varvut ja heittelin leikatut oksat asfaltille. Illemmalla sitten isoM:n sijaisen kera kerättiin leikatut oksat pois ja vietiin hiiteen.


Tänään oli mun vuoro käyttää ISOJA saksia. Leikkelin marjapensaita netistä lukemieni ohjeiden mukaan. Mustaviinimarjapensas kuulemma uusiutuu nopeasti, joten sen voi leikellä reilusti. Yli peukalon paksuiset versot pitää kuulemma leikata ja mahdollisimman läheltä maata. Jättää voi noin 25 versoa. Punainen viinimarjapensas sen sijaan ei tarvi niin rajua leikkelemistä, se nimittäin ei uusiudu yhtä nopeasti. Meillä (tai Lepikossa tietenkin) on yksi oikein vanha punainen marjapensas, joka tuottaa tosi paljon ja hyviä marjoja. Hieman sitäkin leikkelin, mutten uskaltanut kovin paljon.


No entäs sitten karviaismarjapensas? Meillä on oikein tuuhea sellainen ja tosi satoisa. Se kuulemma uusiutuu tosi hitaasti enkä ole sitä paljonkaan näiden kahdeksan täällä asumamme vuoden aikana leikellyt. Nyt uskaltauduin pienentämään sitä ehkä kolmanneksella. Noin arviolta. Karviainen ei vain ole suosikkini säilömiseen (lue pakastamiseen tai mehuksi), mutta se on ilman muuta eka sijalla pensaasta syötynä marjana.


Kattellaan kesän aikana, miten leikkaus onnistui. Niin ja eilen leikkasin kärhöjen rönsyt alas. Sen teen joka kevät. Eräänä keväänä tässä muutama vuosi sitten ihmettelin suuresti, kun versoja ei alkanut ollenkaan näkymään. Vähän väliä kävin kurkistelemassa, mutta aina yhtä huonoin tuloksin. Kunnes sitten äkkäsin, mistä oli kysymys. Versot kyllä kasvoivat päivän aikana, mutta jänikset kävivät murkinalla öisin. Kun juurien ympärille laitettiin verkot, alkoivat versot heti nostaa päätään ja hienot kukkivat köynnökset saatiin taas loppukesäksi. Tällaiset



Muistuttaa kesästä, ihanaa...


Eipä muuta tällä kertaa kuin, nauttikaa keväästä.


 

Ei kommentteja:

 Alla oleva kirjoitus oli paikallisessa Ylöjärven Uutisissa mielipiteenä: Pohojalainen Pirkanmaalla Oon vähä miettiny tätä elämää ja sitä,...