torstai 15. marraskuuta 2012

Tätipäivä

Ollaan ryhdytty viettämään sisarusten kanssa tätipäivää, kun meillä on yksi kolmesta vielä elossa olevasta tädistä Vaasassa. Kolme kertaa on jo tavattu ja tänään olimme meillä. Tosin pikkuveli ei päässyt mukaan, mutta ehkä ensi kerralla.

Menu: kreikkalainen pyttipannu ja lakkakiisseli. Tässä pyttiksen resepti. On kyllä niin hyvää, että meinaa viedä kielen mennessään. Kylmä kastike kruunaa sen.



Kreikkalainen pyttipannu
(6:lle)

1 kg               possun ulkofileetä

Marinadi lihalle
1,5 dl             öljyä
1,5 tl             sambal oelekia (chilipasta)
2 rkl              soijaa
1 rkl              inkivääriä (käytin tuoretta raasteena)
                      suolaa ja pippuria maun mukaan
3                    pilkottua valkosipulin kynttä

Muut aineet
1 kg               lohkottuja perunoita (käytin perunaa, lanttua ja porkkanaa)
3                    punasipulia lohkottuina
3                    tomaattia lohkottuina
1                    keltainen paprika paloina
1                    punainen paprika paloina
0,5                 kesäkurpitsaa paloina
100 g             fetajuustoa (ripotellaan päälle viimeiseksi)

Kylmä kastike
2 dl                ranskankermaa
2                    valkosipulin kynttä puristettuna
0,5                 limen mehu
1 maustemitta mustapippuria ja suolaa

Näin se käy:
1.  Sekoita kaikkia marinadin ainekset astiassa tai kaksinkertaisessa muovipussissa.
2.  Paloittele liha annospaloiksi. Laita liha marinadiin ja anna marinoitua vähintään 6 tuntia, mieluiten yön yli.
3.  Sekoita kastikkeen aineet keskenään, mausta maun mukaan ja laita se kylmään odottamaan ruokailua.
4.  Kuori perunat (ja muut juurekset) ja leikkaa lohkoiksi. Jos haluat valmistaa kaiken yhtä aikaa uunissa, keitä juureksia noin 5 minuuttia.
Muuten perunat vaativat hieman enemmän aikaa uunissa kuin muut ainekset.
5.  Laita uuni 225 asteeseen lämpiämään.
Laita juurekset korkeareunaiseen uunipannuun. Kaada päälle liha ja marinadi ja sekoita.
6.  Pilko punasipulit kapeiksi lohkoiksi. Lohko paprikat, tomaatit ja kesäkurpitsa. Laita vihannekset peruna-lihaseoksen päälle.
7.  Laita uunipannu uunin keskiosaan ja paista 25-30 min.
Minä laitoin ensin folion pannun päälle ja paistoin noin puoli tuntia, otin folion pois ja pidin uunissa vielä vajaan puoli tuntia. Mutta kypsyydenhän voi tarkistaa aina välillä.
8. Ripottele valmiin pyttipannun päälle fetajuustokuutiot. Tarjoile kylmän kastikkeen kanssa.
9.  Yhtä hyvin possunlihan sijasta voi käyttää broilerinfilettä, tai mikseipä molempiakin yhtä aikaa.


 Kattaus. Tuo vesikannu pilaa sen. Munni kun särki kalustoon kuuluvan kannun. Nåh ehkä sen korvaa se, että tuo kannu on minun vanhemmilleni 60-luvulla ostamasta ruokakalustosta.

Kolossalaiskirje 3:23 "Kaikki, mitä teette, se tehkää sydämestänne, niinkuin Herralle eikä ihmisille."

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Kyllä kreikkalainen oli tosi hyvää, oon siitä paljon kuullu, enkä pettyny..
Muutenki oli kiva olla , teillä on niiiin kaunis koti..
Muuten Heeka, oon löytäny niille astioille paikan, joita aina ihailet, kun vanha höyry lähti, niin astiat sai paikan singeri päältä, ihan hyvä..tant ,ei muista ku harmmaan, oisko se gro, höööö

Tiina kirjoitti...

Heli sä mikään gro oo ku brun :D. Ihana tommonen tätipäivä. Mä voin osallistua "henkiolentona" tai siis mielessäni. Olis tosi kivaa. Tota ei oo vielä tullut kokeiltua tuota pataa, mutta kuullostaa tosi herkulliselta ja näyttää.

 Alla oleva kirjoitus oli paikallisessa Ylöjärven Uutisissa mielipiteenä: Pohojalainen Pirkanmaalla Oon vähä miettiny tätä elämää ja sitä,...