sunnuntai 26. toukokuuta 2013

Lintuenergiaa vai mitä se oli?

Olin tuossa äsken puolen tunnin ajan katselemassa aika mielenkiintoista näytelmää. Meillähän on kolme linnunpönttöä tuolla takapihalla. On näyttänyt siltä, että yhteen olisi tullut asukkaita, mutta olemme ihmetelleet, miten uros käy niin harvoin pöntöllä ja ajatelleet, että hautova naaras kuolee kyllä tuolla menolla nälkään.

Istuskelin tuossa nojatuolissa olkkarissa, kun yksi kirjosieppo-uros alkoi lennellä edestakaisin kaikkien kolmen pöntön välillä pysähtyen jokaiseen vuorollaan. Kahteen uloimpaan se meni välillä sisällekin ja niiden väliä lensi eniten, mutta kävi kurkkimassa myös keskimmäisellä pöntöllä. Ihmettelin asiaa ja menin ikkunaan katselemaan. Ajattelin jo, että sillä on naaras kummassakin pöntössä ja vielä kolmatta havittelee, kun siihen yhtäkkiä pölähti toinen koiras.

Siinä rupesivat kilpaa lentelemään pönttöjen ympärillä ja välillä sekä ympäröivissäkin puissa ja jopa terassilla kävivät. Välillä toinen pujahti pönttöön sisälle ja näytti siltä, että se teki sen aina silloin, kun toinen koiras lähestyi sitä. Yhtäkkiä siihen lensi kolmaskin lintu, joka oli naaras. Sitten vasta alkoikin mielenkiintoinen osio. Koiraat ajoivat toisiaan takaa ja aina, kun toinen lähestyi naarasta, toinen hyppäsi väliin. Parissa vaiheessa kaikki kolme pyörivät  yhtenä mylläkkänä maassa ja pöly vain lensi. Muutaman kerran koiraat olivat toistensa kimpussa maassa höyhenet pöllyten. Jossain vaiheessa siinä kävi lentelemässä myös kolmas koiras. Mahtaako naaraista olla pulaa, mietin itsekseni.

Taitaa olla niin, että koiras valmistelee pesän ja kutsuu sitten sinne naaraan, jonka luottamuksen on voittanut. Olen lukenut, että juuri kirjosieppokoirailla on tapana saada yksi naaras pesimään ja sitten lähteä toisen naaraan luo. Syöttäneeköhan sitten niitä molempia hautomisen ajan, en tiedä.

Tätä ympäriinsä lentelyä ja tappelua kesi noin puoli tuntia, kunnes kaikki lensivät muualle. Mietin, että eiköhän niiden jo pitäisi olla hautomassa, mutta nämä täällä lentelevät naaraat eivät ilmeisesti osaa päättää kenet monista koiraistaan valitsisi poikasilleen isäksi. En tiedä, mutta mielenkiintoista oli!

Psalmit 84:4 "Löysihän lintunen majan ja pääskynen pesän, johon se poikasensa laskee: sinun alttarisi Herra Sebaot, minun kuninkaani ja minun Jumalani."

Ei kommentteja:

 Alla oleva kirjoitus oli paikallisessa Ylöjärven Uutisissa mielipiteenä: Pohojalainen Pirkanmaalla Oon vähä miettiny tätä elämää ja sitä,...