sunnuntai 6. heinäkuuta 2008

Sunnuntaipaiva vanhassa kaupungissa


Tanaan paatimme lahtea uudelle kaynnille vanhaan kaupunkiin ja meilla oli tosi mahtava paiva. Bussilla lahdettiin matkaan vartin yli kymmenen ja jo sen verran keskustaa tunnetaan, etta loydettiin nopeasti Jaffa-portti, josta kavimme sisaan vanhaan kaupunkiin. Muureissa on eri nimisia portteja ja jos nyt ulkomuistista niita luettelen, niin Jaffan lisaksi on Lanta-, Uusi-, Damascus- ja Leijona-portti. Jaffa-portista vasemmalle on kristittyjen kortteli tai quarter ja vasemmalle aramealaisten, sitten on viela arabien ja juutalaisten.


Paatettiin aloittaa Daavidin tornista, jossa on museo. Ensiksi katsottiin italialaisten tekema filminpatka Jerusalemin historiasta kautta aikojen. Filmi kesti 14 minuuttia eika nyt kovin kummoinen ollut. Onneksi tekstitys oli enkuksi, joten ymmarsin kutakuinkin ja yritin siina sivussa vahan Munnillekin tulkata. Kierrettiin ja katsottiin eri hallitsijoitten aikakausista kertovat nayttelyt. Hallitsijoita on ollut ainakin Aleksanteri Suuri, Ottomaanit Turkista, roomalaiset muita ei muisteta.


Tassa pari kuvaa sielta




Kaytiin yhdessa korkeimmasta torneista, mutta mulla kun on se korkean paikan kammo, en pystynyt olemaan reunalla, vaan menin alemmaksi. Munni rohkeana poikana seisoskeli tovin ja katseli mahtavia maisemia.



Oljymaki on tuolla takana...


Taman kokemuksen jalkeen lahdettiin eteenpain. On opittu jo kayttamaan karttaakin ja loydettiin itsemme Via Dolorosan (Jeesuksen karsimystie, jolla Han kantoi ristinsa golgatalle) paasta isosta kirkosta, jossa on eri kristillisille suuntauksille omat loosinsa.


Valilla syotiin juutalaisten korttelissa. Loydettiin tosi hyva, pieni ruokapaikka. Mina halusin falafel-salaatti-hummusannoksen ja Munni otti kebab-salaattiannoksen. Tassa mallia



Oli muuten hyvaa. Ei tullut otetuksi Munnin ruuasta kuvaa, kun soin niin innolla omaani. Oli paljon parempaa ja puolta halvempaa kuin se pihvi edellisella ulkonasyomiskertana.....


Sitten suunnistimme itkumuurille tai lansimuurille tai miksi sita nyt kukin haluaa nimittaa. Se on muistaakseni ainut patka temppelin muuria, joka on sailynyt. Siis toisen temppelin. Salomon temppeli oli ensimmainen ja sen asyyrialaiset (jos oikein muistan) havittivat ja olikohan se Herodes, joka rakensi toisen ja Raamatun mukaan viela kolmaskin rakennetaan. Seuraavassa kuvassa on Menora-kynttilanjalka, joka on ensimmaisessa temppelissa olleen kopio ja kultaa kuten alkuperainenkin. Se aiotaan laittaa siihen kolmanteen temppeliin.



No turvatoimet sinne muurille oli tosi tiukat. Ennen turvatoimia oli iso kyltti, jossa paikan paarabbi toivoi jokaisen kunnioittavan pyhaa paikkaa sopivalla asulla. Ei tosin kerrottu, mika se oli, mutta kohta saimme senkin tietaa. Selvittyamme kunnialla metallinpaljastimesta, laskeuduimme muurille ja kohta eras nuori nainen tuli kehottamaan mua peittamaan olkapaat ja jalat, Munnista ei valittanyt tuon taivaallista, vaikka sillakin oli shortsi. Han sitten vei mut sivuun ja osoitti vaatekappaleita, jotka mun pitais pukea paalleni. No mina ekaksi kysymaan, etta maksaako se. Ei kuulemma maksa ja ne saa jattaa sitten ulosmennessa pois. En saanut kietaisuvaatetta paalleni kunnolla, joten han puki minut. Tassa tulos....tsot tsot...ei sitten naureta....



Komee kun juna sanois mun edellinen pomoni....


Niin ja se toinen kuva muurilta..



Oikealla on naisten osasto ja vasemmalla isompi...tietenkin...miesten osasto! Ortodoksijuutalaiset rukoilevat muurilla ja lukevat kirjoituksia. Rukoillessaan he heiluvat etu-takasuunnassa ja kun he lahtevat muurilta he peruuttavat, eivat kaanna selkaa muurille. Muurin koloissa on varmaan miljoonia rukouslappuja. Mina kosketin muuria ja rukoilin Jeesuksen nimessa rauhaa Jerusalemille. Samaa kuulemma Munnikin rukoili.



Tassa kohdassa amerikkalainen nuorten ryhma pyysi mua kuvaamaan heita ja mina pyysin vastapalvelusta. Tuolla takana on Oljymaki, jonka rinteella ja alla olevassa Kidronin laaksossa on juutalainen hautausmaa, jossa on 70.000 hautaa. Ne on sellaisia kivesta tehtyja arkkuja (en muista niiden nimea) maan pinnalla. Raamatun mukaan Jeesus tulee toisen kerran maan paalle juuri tanne Oljymaelle ja silloin se halkeaa kahtia idasta lanteen.


Mehan kaytiin taalla kylla kaksi vuotta sitten ryhman kanssa, mutta nyt kun sai itsekseen kulkea ja katsella, sai paremman kuvan. Ei ollut kiiretta, vaan sai omaan tahtiin liikkua.


Sitten etsiydyttiin taas kartan avulla ja kerran kysymalla Jaffa-portille , jossa ostettiin pari paikallista leipaa parilta pojalta, euron kipale. Ja Jaffa-katua keskustaan Ben Jehudalle, joka on keskustan ostoskatu. Matkalla pysahdyttiin kahville ja teelle. Kysyin tavallista kahvia ja sita lupasivat, mutta se oli kyllakin lattea ja ma sain minttuteeta. Taalla laitetaan tuoreita mintun oksia veteen ja siihen teepussi. Ihan hyvaa oli. Mutta ne leivonnaiset, ne on siis niin hyvia, etta melkein kieli meni mukana. Yksi arabihoitaja kertoikin, etta koska ihmiset on tulleet tanne ympari maailmaa, on joka maailman kolkalta tuotu omat reseptit. Siksi valikoima on tosi runsas. Tassa mallia



Ja tassakin on vain pieni osa leivonnaisista.


Samassa kahvilassa sai joitain pikaruokiakin. Taalla juusto on tahnamaista, meilla vanhainkodilla se on tavallista valkoista ja sita tarjotaan melkein joka aterialla. Tassa ruokapaikassa oli montaa eri lajia, jokainen eri tavalla maustettu. Ottakaa mallia



Tassa yhdeksan eri sorttia.


Nyt taitaa teilla olla vesi kielella, joten menkaa omaan ruokakauppaan kysymaan vastaavaa.


Tassa viela mallia, minkalainen lyhtypylvaan tyvi pitaa olla. Jokainen on erilainen...tama on Jaffa-katua



Oli tosi antoisa ja kiva paiva. Eika palovammojakaan tullut, kun kaytetaan 30-suojakertoimista.....


p.s. Siita hortonomista viela. Han taitaa olla se viela musta vanhempi sisko. Mulla kun se viherpeukalo lienee kaden selkapuolella tai sitten keskella kammenta....mites sen nyt ottaa. Ei ole se hortonomi viela kommentoinut pensasta. Ja jos kommentoi, niin tehkoon sen sitten aina viimeisimpaan blogikirjoitukseen, ei kayda yleensakaan kattoos niita vanhempia kirjoituksia.


Niin ja toivotaan toki teillekin kivempia ilmoja.....


blogimisiin ja kommentoimisiin.... niin ja postin odotuksin :)

Ei kommentteja:

 Alla oleva kirjoitus oli paikallisessa Ylöjärven Uutisissa mielipiteenä: Pohojalainen Pirkanmaalla Oon vähä miettiny tätä elämää ja sitä,...