maanantai 20. kesäkuuta 2011

Lintuperhe


Melkein kuukauden olemme saaneet seurata rastaan perhe-elämään. Pesä rakennettiin tosi nopeasti eli yhdessä päivässä - se oli uskomattoman hieno suoritus. Sitten tuli munat, joita tosin emme nähneet, sillä ne eivät näy, kun katselemme pesää ikkunasta. Hautominen kesti noin kolme viikkoa ja sen jälkeen alkoi melkoinen edestakaisin lenteleminen milloin ruokaa poikasille tuoden, milloin heidän jätöksiään pesästä pois vieden. Tämä tapahtui Tuo tullessas, vie mennessäs -periaatteella.


Aluksi pesästä kurkotteli kolme keltaista, aukinaista nokkaa kaiken aikaa. Lopulta huomasin neljännenkin, joka lienee jäänyt pahnanpohjimmaiseksi. Poikaset kasvoivat uskomatonta vauhtia molempien vanhempien kantaessa siivet syrjällään heille ruokaa.


Joka päivä meillä oli ensimmäinen toimi katsoa, miten lintuperhe voi. Eilen katselimme iltasella pesää ja tuumailimme, että pakko poikasten on kohta lähteä pesästä, eivät enää sinne sovi. Tänä aamuna sitten pesässä oli enää kaksi poikasta jäljellä. Kaksi oli lennähtänyt jo nurmikolle, jossa emo näytti niitä opastavan sekä lennon että ruuan etsimisen saloihin. Kaksi jäljellä olevaa nousivat vuoroin pesän reunalle siipiään oikomaan, vuoroin pohjemmalle ihmettelemään. Mutta emo oli kovana. Se kerta kaikkiaan ei enää tuonut niille ruokaa ja kävi välillä pesän reunalla kuin rohkaisemassa: lähtekää nyt vain lentoon, siipenne kantavat kyllä.


Kun palasimme asioiltamme muutaman tunnin kuluttua, oli pesä - tai se, mitä siitä enää oli jäljellä - tyhjä eikä poikasia sen paremmin kuin emoakaan näkynyt mailla ei halmeilla. Oli tosi mielenkiintoista seurata näin läheltä poikasten kehittymistä.


On muuten vaikka vain ihan ohimennen sanottava, että kyllä on Sepänkylän terveyskeskuksessa hyvä ja sujuva palvelu. Jo vastaanotossa keskustellaan vaiva ja hoitaja laittaa labraan lähetteen monista kokeista. Vasta sen jälkeen mennään lääkärille, joka tarvittaessa sitten otattaa lisää kokeita. Palvelu on ystävällistä - myös suomenkielellä - lääkäri tosi mukava ja kaikki sujuu tosi hienosti. Ei voi verrata Vaasan vastaavaan, ei.



Psalmit 84:4 ”Löysihän lintunen majan ja pääskynen pesän, johon se poikasensa laskee: sinun alttarisi, Herra Sebaot, minun kuninkaani ja minun Jumalani.”

Ei kommentteja:

 Alla oleva kirjoitus oli paikallisessa Ylöjärven Uutisissa mielipiteenä: Pohojalainen Pirkanmaalla Oon vähä miettiny tätä elämää ja sitä,...